С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Инфекции на дихателните пътища

В миналото тези инфекции са се наричали настинки, но днес вече е доказано, че в детската възраст близо 90% от т. нар. настинки всъщност са вирусни инфекции.
Симптоми:
Както си играе, малкото зачервява бузки, започва да поляга, става отпуснато. Картината е ясна, не се случва за първи път – отново става дума за инфекция на дихателните пътища. Дали е само хрема, болки в гърлото, температура или кашлица, почти няма значение. Чакат ви няколко дни с неприятности.
Детето става раздразнително, не може да спи от запушения нос и от кашлицата, отпуснато е от високата температура, възпаленото гърло му пречи да се храни добре, може и да повръща. Простудата често играе ролята на отключващ фактор, но ако няма вируси, няма да има заболяване. Децата боледуват много по-често от възрастните – имунната им система е неукрепнала, посещението в детска ясла и градина събира много деца на едно място, а почти винаги има някое болно.
Лечение:
Антибиотиците не лекуват вирусните инфекции, те убиват само бактериите. Затова не тъпчете с лека ръка децата с антибиотици!
Понякога обаче след третия ден положението започва да се влошава, температурата се покачва, кашлицата се задълбочава, детето започва да повръща. Това са признаци на добавена бактериална инфекция и тогава се прилагат антибиотици. В останалите случаи лечението цели детето да се чувства по-комфортно – нослето се промива с физиологичен разтвор, в краен случай се слагат капки за нос, за да може да диша, дават се сиропи против температурата и за успокоение на кашлицата. В бебешка възраст не се прекалява с капките за нос, защото увреждат лигавицата на нежните нослета. Витамините стимулират имунитета, особено ако са естествени. Затова не забравяйте чаша прясно изцеден плодов или зеленчуков сок.
Осигурете на болното дете чист и влажен въздух, като проветрявате често. Храната да е лека, витаминозна. И не забравяйте, че кърмените, хранените с витаминозни храни деца (не с вафли и шоколади!) и закалените боледуват много по-рядко.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби