С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Жълтеница

Жълтеница (иктер) се нарича пожълтяването на кожата и склерите на очите.
Симптоми:
Почти всички новородени бебета пожълтяват за няколко дни, без това да е признак на заболяване. Ако обаче жълтеницата продължи повече от 10-15 дни или придобие зеленикави или кафеникави оттенъци, потърсете лекар. При по-големите деца жълтеницата се получава от разрушаване на червените кръвни телца, така наречените хемолитични анемии, от увреждане на чернодробни клетки от токсични вещества и най-често от вирусен хепатит. Хепатит А, „болест на мръсните ръце”, се предава по контактно-битов път и е сравнително безобиден. Другите видове хепатити – В и С, увреждат сериозно черния дроб и се предават при кръвопреливания, при хирургични и стоматологични манипулации. Освен жълтата оцветка на кожата, при хепатит урината става тъмна, а изпражненията светли. Децата се имунизират срещу хепатит В още в родилния дом, има и две реимунизации на два и шест месеца.
Лечение:
Лекува се заболяването, предизвикало жълтеницата.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби