С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Менингит

Възпалението на мозъчните обвивки се нарича менингит. Причинява се основно от вируси и бактерии, обикновено като следствие от друга инфекция.
Симптоми:
В началото на болестта симптомите са неспецифични – внезапно повишение на температурата, неразположение, повръщане. Детето има силно главоболие и е много чувствително на допир и светлина. Тревожно е, ако малкото болно бебе започва да пищи при гушкане, вместо да се успокои, както е обичайното. Първият признак може да е гърч или той да се появи по-късно, без да е задължителен. При тежко протичане се стига до помрачаване на съзнанието. Тилът се сковава, при което детето отмята главата назад, тъй като навеждането на главата предизвиква силни болки, а накланянето назад отпуска възпалените мозъчни обвивки на главния и гръбначния мозък. При деца под три годинки типичните симптоми могат да липсват, детето да е „само” апатично и да има висока температура. Бебетата с менингит понякога изпищяват с пронизителен писък.
Лечение:
Менингитът е спешно заболяване, което се лекува в болница. Там се взема малко гръбначномозъчна течност (ликвор), чрез изследването на която се уточнява кой е причинителят.  При самата манипулация се облекчава състоянието на детето, тъй като се намалява вътречерепното налягане. Ако ликворът е бистър, се говори за серозен менингит, ако е мътен – за гноен.
Въпреки че диагнозата звучи много страшно, при децата повечето менингити са серозни, предизвикани от вируси. Те се лекуват успешно без последствия за здравето. Вече се предлагат и противоменингитни ваксини. Те не са задължителни, родителите трябва да си ги закупят, ако желаят. Трябва обаче да се имат предвид някои факти. Свръхострата менингококова инфекция, при която има голяма смъртност, за щастие е много рядка. Тя се причинява от менингокок тип В в 80% от случаите. Ваксината е само срещу тип А и С.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби