С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Плоско стъпало

До края на втората година всички деца имат плоски стъпала. Сводът на стъпалото се оформя едва след прохождането под напрежението и силата на съответните мускули.
Симптоми и причини:
За оформянето на болестно плоско стъпало значение имат две неща: заболяване от рахит и много голямо тегло на детето или пък и двете неща заедно. При рахит костите са по-бедни на калциево-фосфорни соли и се поддават на смачкване под натиска на телесната маса, а и ставните връзки не са достатъчно здрави.
Във втория случай причината е в голямото телесно тегло.
Нормалното стъпало е устроено да носи определена тежест. Ако например едно 3-годишно момче вместо 15–16 кг има телесна маса 25 кг как детското стъпало ще издържи на големия натиск?
Някои говорят за вродено плоско стъпало. Това е трудно да се докаже, щом при раждането всички деца имат плоски стъпала. Фактът, че баща му или дядо му също имат плоски стъпала, не означава непременно наследственост, защото те може да са имали рахит или наднормено тегло. Във всеки случай вие не допускайте вашето дете да заболее от рахит или при появата му го лекувайте системно и правилно. Можете сами да проверите дали вашето дете има или няма плоскостъпие чрез следното просто изследване. Намажете стъпалата му с мастило или друга водна боя и го помолете да стъпи върху лист хартия, поставен върху вен върху твърда плоскост. След това го повдигнете от пода и вижте отпечатъците. При нормално стъпало отпечатъкът няма да е пълен. При тежка форма на плоскостъпие цялото стъпало ще ще се отпечата. Можете да направите подобен експеримент и на мокър пясък.
Лечение и профилактика:
Какво още помага за предпазване на детето от плоскостъпие? Оставяйте децата да ходят боси не само вкъщи, но и на двора, по тревата, по пясъка, дори по окосена ливада. Там те, без да искат, ще сгъват свода на своите стъпала. Учете ги да ходят на пръсти като балерини. Тези препоръки важат и за лечението на наличните плоски стъпала. Подложките в обувките имат съмнителна стойност, защото подкрепят, а не укрепват стъпалото.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби