С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Първа помощ

За съжаление злополуките съпътстват ежедневието на малките палавници. Не се паникьосвайте, децата са много издръжливи и преживяват благополучно много сътресения.
Първата помощ обаче се налага да я дадете вие.

Електрически шок
Най-често се получава при бъркане в контакти и пипане на оголен проводник. Веднага прекъснете веригата, като отстраните детето от мрежата с дървен предмет, или друг изолатор, иначе и вие ще се „хванете” в нея.
Проверете дали пострадалото има пулс и дишане. Ако няма, започнете обдишване уста в уста и сърдечен масаж. На четири резки натискания върху гръдната кост правете едно вдишване в устата. Това продължава, докато дойде лекар или докато закарате детето в болница.

Изгаряния и попарвания
Най-често децата се изгарят, като събарят съдове с горещи течности или при контакт с горещи повърхности.
Попарването се получава при контакт с влажна топлина, например вряща течност или пара. Течностите създават по-бързо топлинни увреждания в сравнение със сухата горещина.
Изгарянето и попарването са много болезнени, при тежки изгаряния се образуват мехури и кожата се разрушава. Изгорената кожа бързо се инфектира, образуват се токсини, които могат да доведат до срив в кръвообращението. Можете да лекувате сами само съвсем леките изгаряния. При всички останали случаи веднага потърсете лекарска помощ!
Първата помощ обаче трябва да я окажете вие. Веднага охладете засегнатите места със студена вода – душ, вана, чешмяна вода. Още преди да свалите обгорените дрешки, 5-10 минути обливайте със студена вода. Така ще спрете разпространението на топлината по тялото. След обливането внимателно отстранете дрехите и отново охладете със студена вода. Залепналите за кожата дрехи не се пипат. Отстранете верижки, накити, часовници, пръстени, тъй като кожата ще се подуе. Не нанасяйте върху изгорените места кремове, пудри, мазнина. Това се отнася за тежките изгаряния.
При съвсем леките, които не налагат лекарска намеса, след охлаждане нанесете
крем против изгаряне.

Кървене
При обилно кървене притиснете мястото със стерилна марля и ако се наложи, стегнете крайника над мястото на кървене, за да се намали притокът на кръв. Това е временна мярка само докато закарате детето спешно на лекар.
При обилно кървене от носа се постъпва по следния начин: сложете детето да седне с изправен гръб и леко да наклони глава напред. На тила му сложете студен компрес, например кърпа, напоена с вода. Притиснете с пръсти ноздрите
за около пет минути. Ако кървенето не спре, заведете го на лекар.

Наранявания
Обикновено това са одрасквания, порязвания, разкъсни рани, синини, притискания. Ако не сте наясно с размера на нараняването и се опасявате, че е сериозно, по-добре заведете детето на лекар.
Малките наранявания без разкъсване и кървене минават бързо и без лечение, но ако има оток, сложете студен компрес. Раничките промийте с риванол, кислородна вода. При липса на такива използвайте спирт за дезинфекция (но не и при рани на главата), макар да щипе. Големите наранявания се лекуват от хирург.
Ако детето не е ваксинирано в последните шест месеца против тетанус, непременно поставете ваксината.

Отравяния
Всяко отравяне е спешен случай! Ако имате подозрение, че детето ви е погълнало нещо отровно, например лекарство, веднага го закарайте в токсикологията. Дори наблизо и да няма такова отделение, лекарите ще се свържат с центъра по отравянията, където се дава информация например за отровите в растенията, в различните препарати от бита и т.н. Вашата задача е да покажете на лекаря опаковката от лекарството или препарата, течността, растението, химикала, които според вас са причинили отравянето. Това е много важно, защото всяка отрова си има антидот (противоотрова).

Повръщане
Първото нещо при повръщане е да успокоите детето. Повръщането е нервно-рефлекторен акт и притесненията и суетенето на майката още повече го усилват. Сложете свещичка против повръщане в ануса на детето и през следващите 40-50 минути, докато подейства лекарството, не го насилвайте да яде и да пие, защото ще повърне всичко. Като се поуспокои стомахчето, давайте сладки течности на често и по малко, по 1-2 лъжички на пет минути. Оставете детето на диета.

Слънчев удар
Децата, които играят навън при висока температура и силно слънце с непокрити
глави и тил, загряват твърде много. Така се стига до слънчев удар, а при по-продължително въздействие на топлината и до топлинен удар с главоболие, повишена температура, дори загуба на съзнание. Ако след игра на слънце на детето започне да му се вие свят, да му се гади и се оплаче от силно главоболие, веднага го сложете да легне на сянка и вдигнете леко главата му. Натопете памучни кърпи в студена вода и увийте главата и челото на детето.
Заведете детето на лекар, а ако е изгубило съзнание, извикайте Бърза помощ.

Ухапване от насекоми
В повечето случаи те са безобидни и минават без последствия. Опасно е, когато детето е ухапано по езика, в устата или гърлото. Веднага потърсете лекар. Тези тъкани се подуват много бързо и силно, дихателните пътища се затварят и има опасност за живота. След ужилвания от оси, стършели и пчели могат да се появят алергични реакции. Получава се зачервяване и пъпки по цялото тяло, това говори за системна реакция и е необходима спешна лекарска помощ.
Леките ухапвания третирайте с противоалергичен крем. Слагайте и студените компреси. Ако детето ви вече е получавало алергичен шок, носете със себе си „писалка” с адреналин, вече ги има и по българските аптеки.

 

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби