С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Рахит

Това е болест на буйно растящия детски организъм, при която в костите не се отлагат достатъчно калциево-фосфорни соли.
Никое диво животно не страда от рахит, защото те се разхождат под слънцето в своето естествено облекло. Под действието на слънчевите лъчи в кожата им се образува витамин D, който допринася за отлагането на калциево-фосфорните соли в костите.
А човекът е осъдил своите рожби на риска да получат рахит, откакто е започнал да се облича, да живее в къщи и апартаменти, без пряко действие на слънчевите лъчи и недостатъчно образуване на витамин D в кожата. Затова най-много условия за рахит има в северните области, а най-малко – в екваториалния пояс. Количеството витамин D, което бебето получава с храната, е крайно недостатъчно, затова ние му го даваме за предпазване от рахит.
Симптоми:
От рахит боледуват предимно т. нар. „зимни деца“, родени през есента, които прекарват първите си месеци затворени в стаята, а най-рядко – родените през пролетта, които през лятото вече биват изнасяни на слънце. Изкуствено хранените бебета боледуват от рахит по-често от тези на майчина кърма. Недоносените по правило получават рахит, тъй като се раждат с по-малки запаси от витамин D и калциево-фосфорни соли, особено ако не започнат отрано да получават витамина.
Проявите на рахита в началото не са демонстративни. Към 3-4-тия месец бебето започва да се изпотява при сукане и по време на сън. Ако по това време го прегледа детски лекар, той ще открие, че ръбовете на фонтанелата са меки и податливи, а при натиск върху черепните кости те се оказват меки и се огъват. Ако детето не получи витамин D, развитието на болестта продължава, появяват се деформации на гръдния кош. Нарушава се редът на никнене на зъбките, които често биват с лош емайл, без блясък. Възможно е и закъсняване в никненето на млечните зъби, но това сам по себе си не е сигурен признак за рахит. Едва когато детето се изправи и проходи, настъпват изкривяванията на меките рахитични кости. Крачетата на детето се деформират под формата на буквите Х, К и О. Ако рахитът остане незабелязан, в следващите месеци и години под тежестта на тялото сводът на стъпалата се смачква и се получават плоски стъпала.
Профилактика и лечение:
Детето може да бъде предпазено от рахит. Кърмете своето дете до една година, дори и повече. Извеждайте го често на разходки. При възможност използвайте „изкуственото слънце“ – кварцовата лампа, и проведете поне един курс облъчвания, докато бебето получи тен, като че ли е било на море. Знайте обаче, че по време на кварцовите облъчвания детето не бива да получава витамин D. Всички кърмачета по правило трябва да получават профилактично витамин D в дози, определени от лекаря. Обикновено дневна доза от 1000 единици е достатъчна. Тя по принцип се дава до края на първата година, а при „зимни“ бебета – и през втората зима. Първият признак на прекаляването с витамин D е упоритото безапетитие, а след това и повръщането. Ако въпреки профилактиката вашето бебе  се окаже с лек рахит, не изпадайте в униние и тревога. Буйно растящите деца правят лек рахит въпреки нашата профилактика. Той обаче преминава скоро и без следа. Може би вашият лекар ще повиши малко дозата на витамина.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби