С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Родилни петна

Родилните (майчини) петна са невинни кожни пигментации, които изчезват постепенно с времето. Почти всяко дете се ражда с различни по големина петна по кожата. Те не са релефни и нямат връхчета. Представляват група разширени капиляри. Петната са виненочервени на цвят с различна, най-често неправилна форма. При натиск с пръст избледняват. Обикновено се разполагат на челото, между веждите, покрай очите и устните и отзад на тила, където завършва окосмяването на главата. Цветът на петното става по-интензивен, когато детето плаче. През първите месеци и начални години родилните петна постепенно избледняват и изчезват.
Освен с майчини петна, новороденото може да ви изненада и с т. нар. монголски петна. Те са със сиво-синкав цвят и са разположени най-често по кожата отзад върху седалищната област и около нея. Дължат се на натрупване на тъмен пигмент в дълбоките слоеве на кожата. Монголските петна се наблюдават само при тъмните деца. Те, както и майчините петна изчезват постепенно без никакво лечение.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби