С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Родови травми

По време на раждане, особено ако е трудно и продължително, детето може да получи травма на тялото или вътрешните органи. Честотата на родовите травми е 5-6 на 1000 новородени. Те се получават обикновено при едър плод, при недоносени, при неправилно предлежание на бебето, при тесен таз на майката. Често при форцепс и трудно раждане се получава кефалхематом – подутина върху една черепна кост. Този кръвоизлив е външен и не е опасен за детето. Минава без лечение за няколко месеца.
При трудно израждане на раменния пояс може да се получи фрактура на ключицата. Обикновено зараства сама. Рядко се налага да се постави временна превръзка.
Парализа на раменния  сплит се среща най-често при едър плод или седалищно предлежание на плода. Ръчичката от съответната страна „увисва” и бебето не може да я движи. Провежда се лечение с медикаменти, назначени от детски невролог, гимнастика, масаж, физиотерапия. Обикновено лечението е успешно и детето оздравява напълно.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби