С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Ваксини

Ваксините съдържат причинителите на дадена болест или техни антигени. Ваксините помагат на организма да изгради антитела срещу вируси или бактерии. В Имунизационния календар на Р.България задължителните ваксини до втората година на детето са:

Рекомбинантната хепатит B ваксина защитава от вирусен хепатит, който засяга
черния дроб.
БЦЖ ваксината защитава от туберкулоза.
Полиомиелитната ваксина защитава от детски паралич, опасно вирусно заболяване.
ДТК ваксината защитава от дифтерия, тетанус и коклюш. Дифтерията е бактериално заболяване. Тетанусът се предава предимно при рани, одрасквания, ухапвания. Коклюшът е силно заразно заболяване, особено опасно за малките деца.
Триваксината морбили-паротит-рубеола защитава детето от три заразни болести. При морбили възможни усложнения са пневмония, ушна инфекция. При паротит – менингит, оглушаване. При рубеолата – обриви, увеличени лимфни възли.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби