С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Витамини

Витамините са едни от основните хранителни вещества. Много малка част от тях се синтезират в организма. Повечето се набавят с храната. Необходими са за нормалното протичане на всички реакции в организма, за растежа и възстановяването на клетките и тъканите. Редовният им внос повишава имунитета на организма. При здравословно рационално хранене организмът получава всички витамини и не се налага допълнителен внос на синтетични витаминни препарати.
Естествените витамини се усвояват по-добре и имат по-благоприятно въздействие от синтетичните аналози. Недостигът или липсата на витамини може да предизвика специфични недоимъчни състояния и болести, наречени хипо- и авитаминози. Свръхдозирането с витамини е причина за хипервитаминози.
Допълнителното приемане на витамини е желателно да става по лекарско предписание. Недостигът на витамин D при малките деца например може да доведе до развитието на рахит. Витамин D е необходим за нормалната обмяна на калция и фосфора. При предозирането му обаче може да се появи главоболие, повишаване на артериалното налягане жажда, болки в колената.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби