С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

За кърменето с Деси Пеева, лидер-консултант по кърменето в Ла Лече Лига

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Деси, разкажи малко повече за себе си, което те доведе в организация като Ла Лече Лига България?

За кърменето с Деси Пеева, лидер-консултант по кърменето в Ла Лече ЛигаМайка съм на две момчета, родени през две години. С първото с дете имах много трудности свързани с кърменето. Допуснах ужасно много грешки. Мисля, че тогава обърках всичко, което можех да объркам. Всичко започна още в болницата, където получих много грешни съвети. После получих грешни съвети и от първия педиатър на бебето. Трябваше или да започна да се уча много бързо или да се откажа. Имах безценната и огромна подкрепа на съпругът ми. Той намираше информация, статии писани от Ла Лече Лига лидери. Лека полека започнахме заедно тримата - аз мъжа ми и малкото бебе да излизаме от омагьосания кръг, в който бяхме попаднали. Всичко, през което преминах тогава, ме мотивира да започна да помагам на други майки. Вече бях прочела много неща и с радост споделях знанията си. Не исках друга майка да преживява това, което на мен се случи. Пишех много във online форума и така лидерите от Ла Лече Лига ме забелязаха. Прегърнах идеята да се обучавам и вече шест години непрекъснато уча и не спирам да се развивам в тази област. От 2014 г. съм акредитиран лидер, а от скоро съм и Сертифициран консултант по кърмене към международния борд на сертифицираните консултанти по кърмене IBCLC. Характерно за Ла Лече Лига е, че лидерите(консултантите) не спират с обучението, когато се акредитират, а то продължава непрекъснато. Основно задължение на лидера е да поддържа знанията си адекватни на съвременните проучвания и препоръки, основно от СЗО. Всяка година, голяма част от лидерите посещават и “Gold Lactation online conference”, на която се представят най-новите проучвания, споделя се опит, дискутират се случаи. Кърменето е лесно, кърменето е естествено и да давам информация и подкрепа се превърна в страст, от която не мога да се откажа.

Деси Пеева е гостуващ лектор в училище за родители Моето дете.

Заповядайте на първата за 2017г. лекция в The Mall гр.София на 11 януари, ет.2, пред Capella Play, когато ще говорим по темата: Кърмене - ползи и значение. Проблеми и решения.

Вижте повече информация >>>

Искат ли младите българки да кърмят децата си? Ла Лече Лига е международна асоциация, различно ли е у нас и в чужбина?

Някои проучвания сочат, че 91 % от новородените бебета се кърмят.. Този процент обаче рязко спада още на 66% още на втория месец, а на третия едва около 15% са изключително кърмени. Това означава, че майките искат да кърмят децата и са наясно с ползите от това, но някъде по веригата нещата рязко се объркват. Отделно от това, все още се смята, че успехът на кърменето зависи изцяло и единствено от желанието на майката. Това далеч не е така. Желание има, но майките често попадат в капаните на индустрията, неетичната реклама на адаптирани млека, залъгалки и биберони, отношението, което получаваме в болницата, влиянието на медикаментите по време на раждането, строгият болничен режим, остарели и неадекватни препоръки за хранене на бебетата.
Ла Лече Лига е международна организация с 60 годишна история и традиция в консултирането на жени в цял свят. Обучението, което получава всеки лидер е индивидуално, но основаващо се на една философия, която е еднаква за всички нас по целия свят. Така аз знам, че каквато подкрепа и информация майката ще получи тук в България, такива ще получи и в САЩ и Австралия. Всеки лидер, освен обучението си по лактация и организация на кърменето, получава и много задълбочени познания по комуникационни умения. Нещо, изключително важно. Един консултант по кърмене може да има много задълбочени теоретични познания, но ако не умее да ги изкаже, ако не умее да прецени, кога и какво да каже, ако се държи надменно и наставнически, всичко, което знае е напразно. Неговата информация няма да достигне до майката. Мотото на Ла Лече Лига е “Empower the mother”, да “овластява майките”. А когато една жена се почувства подкрепена, насърчена и разбрана, няма сила, която да я спре.

Какво най-често отказва майките да кърмят?

Според различни изследвания, това е възприятието(често пъти погрешно) за недостиг на кърма. Всяка майка иска бебето й да е добре и да е нахранено и когато се появи и най-малкото съмнение в нея, липсата на подкрепа и адекватна информация, може да са разликата между успешното кърмене и отказването. Следващата причина, обикновено е болката по време на кърмене, когато позата или начина сукане не са подходящи. Почти всички проблеми свързани с кърменето са разрешими. Има майки, които успяват да релактират, след като бебето е било отбито и кърмата почти липсваща...

Кой е най-големият мит, свързан с кърменето?

До преди две години правехме презентация на тема Митове и кърмене, но установихме, че няма полза да повтаряме едни и същи митове – едни и същи заблуди и грешни модели. Мястото на митовете е в миналото, те трябва да бъдат забравени. А най-лесния начин за това, е като се концентрираме върху фактите и позитивният опит на майките. Съвременната медицина се основава на доказателства (evidence based medicine) и всичко, което ние като лидери споделяме с майките се основава на доказателства, т.е. на проведени изследвания

Ако майката има кърма, до колко месечна възраст на бебето може да кърми? Защо хора гледат на продължителното кърмене като на нещо срамно и осъдително?

Ако бебето суче на поискване, толкова пъти за денонощието, колкото желае, ако не се заместват кърмения през първата годна, не се използват залъгалки или други заместители майчината гръд, майката има кърма до тогава, докато тя и бебето или детето желаят да се кърмят. Световната Здравна Организация и УНИЦЕФ, както и редица други организации, препоръчват кърменето да продължи поне до две години и след това, колкото майката и детето желаят. Във всички официални източници на информация изрично се посочва, че няма предел и няма специални указания за време на отбиване. Последваща бременност не е основание за отбиване. А кърмата запазва всичките си качества през целия период на кърмене. Колко дълго ще продължи кърменето е много лично решение на всяка двойка майка и бебе. Обичайно, когато детето надрасне нуждата си от сукане и от мляко, то само се отбива, като това обикновено е и най-лесния и най-щадящия начин. Няма нужда ние майките да полагаме някакви специални усилия, нужно е да следваме майчинските си инстинкти.
Относно продължително кърмене, то все повече се възприема за нещо естествено, каквото всъщност е, а причината някои хора да го осъждат е вероятно в липсата им на информация, а може би са забравили или не са им казвали, как нашите баби и пра-баби са си гледали децата. Моята баба ми разказвала как децата са тичали около нея и от време на време някое е идвало да си посуче. Причина за неодобрението вероятно е възприемането на женската гърда, като сексуален обект, когато всъщност нейната функция е да изхранва поколението. За едно дете в гърдата няма нищо сексуално, защото то просто няма възприятие за секс, дори за пол в първите 3-4 години. Гърдата е контактът с мама и толкоз. В същото време, съвременното ни общество, съвсем не се свени да използва женските гърди за всякакви цели, най-често продажба – от авточасти до хамбургери, музика, филми, книги...и ние възприемаме това за нормално...?!

Обръщат ли се много семейства за помощ към консултантите по кърмене?

На националния телефона на Ла Лече Лига на ден звънят средно между 5 и 7 майки, понякога и повече. В София правим около 3 събития всеки месец. Те се безплатни и доста майки се възползват. Най-важното е че срещите, които правим създават едно защитено пространство, в което майките споделят опита си, тревогите си и си помагат една на друга. Ла Лече Лига е организация от майки за майки, а когато има нужда от повече информация, лидера, който води срещата е готов да я предостави.

От кога препоръчваш да започне захранването на бебето? Много майки не знаят как да съчетаят кърменето с нововъведените храни? Кога едното започва да изключва другото?

Ла Лече Лига препоръчва захранването да започне около средата на първата година, около шестия месец, като основен критерий е готовността на бебето да приема твърде храни. Това означава бебето да може да седи седнало самичко, да държи стабилно главата си, да е загубило и защитния рефлекс на избутване с езиче и да има интерес към храната на възрастните. СЗО препоръчва след началото на захранването кърменето да остане на поискване според желанията на бебето. През първата година кърмата доставя основното количество калории, по-високо качество хранителни вещества и микроелементи, които са бързо и лесно усвоими. Повечето майки намират за по-лесно първо да предлагат кърмене, когато и колкото бебето желае и след това да допълват с твърдите храни. Така може да се подсигури, че бебето е получило нужното количество мляко за денонощие, гърдите са получили нужната им стимулация за поддържане на лактацията, а бебето е допълнило растящите си нужди от калории със захранващите храни. След първата година, този ритъм може постепенно да започне да се обръща, като първо са твърдите храни, а след това кърменето. При някои двойки майка и бебе кърменето е толкова често, че на практика няма значение кое е първо и кое второ. Има бебета, които предпочитат да приемат предимно кърма през първата си година, а твърдите храни са в съвсем незначителни количества. Ако такова бебе се развива добре, наддава и е здраво, вероятно всичко е наред. Кърменето би следвало да отпадне, тогава, когато детето надрасне потребността си от него. То не пречи на захранването, но рязкото въвеждане на големи количества твърди храни заместване на кърмене още в началото на захранването, може да доведе до преждевременно отбиване.

С какво е добре да започне захранването на бебето? Готови или домашни храни?

Това зависи от личния избор на родителите. Готовите пюрета вероятно са удобни по време на път или на разходка в градинката, но със същия успех могат да се ползват и домашно приготвени храни, готови нарязани плодове, банани, особено ако се захранва по метода Захранване водено от бебето. В домашните храни ние преценяваме какво и колко да сложим. За готовите пюрета не можем да бъдем така сигурни, какво и как е приготвено. Ето и един пример - на картинките им има големи тлъсти парчета сьомга, а според етикета със ситен шрифт е указано, че сьомгата е 8%?! Та това е по-малко от чаена лъжичка, другото какво е?!

Вярно ли е, че неправилното захранване провокира алергии и затлъстяване при децата?

Ранното захранване, особено педи 3-4 месец повишава рискът от хранителни алергии. В същото време дали едно бебе ще прояви алергия зависи от гените, които носи, а някои бебета стават чувствителни още по време на вътреутробния си живот. После дали ще се прояви алергията или не, може да зависи от много фактори. За момента се счита, че оптималната възраст за започване на захранване около шестия месец, когато храносмилателната система би следвало вече да е готова за различна от млякото храна. На шест месеца бебетата вече отделят достатъчно слюнка, могат и да дъвчат, а ние знаем, че това е много важна част от храносмилането.

Затлъстяването е световна епидемия вече и една от причините е именно неправилно хранене на децата. Това започва още от бебешкия период, като храненето от бутилка с изкуствено мляко се счита за основен фактор. От една страна това е съставът на адаптираното мляко, което всъщност се прави от краве мляко, от друга страна е шишето и биберона, които не дават възможност на бебето само да регулира количеството, от което се нуждае. Така, много лесно се стига до т.нар. преразтягане на стомаха.

Твоят съвет като майка и Ла Лече Лига лидер към бъдещите и настоящи мами?

Моят съвет е никога да не забравят, че каквото и да правят, те ще го направят по най-добрия за тях и техните бебета начин и винаги ще бъдат прекрасни майки за своите деца. Никой не може по-добре от една майка да нахрани или утеши. Ще ги посъветвам също да се доверят на инстинктите си, да търсят информация, да не се страхуват от грешки, а ако се случи да имат трудности, да не се притесняват да потърсят подкрепа.

А може би най-важно от всичко е, че тялото на едно бебе може да се нахрани с много видове млека, но неговата душа може да се нахрани само с любовта на майката.

За мен е много приятно да бъда гост лектор в  Училище за родители “Моето дете”.  Училището е безплатно и подбира интересни теми. То дава още една възможност за нас, като консултанти по кърмене да достигнем до още повече родители в цялата страна. На лекциите в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна и Русе, родителите могат да чуят интересни теми свързани с раждане, първи стъпки в кърменето, захранване и отбиване, както и да се свържат лично с Ла Лече Лига Лидер.

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “За кърменето с Деси Пеева, лидер-консултант по кърменето в Ла Лече Лига”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Кърмене"

Кърмене за начинаещи

Кърмене за начинаещи

Всички бъдещи майки очакват с вълнение и тревога момента на раждането и са...

Диария и запек при кърмено бебе

Диария и запек при кърмено бебе

Още преди да се приберат с бебето у дома, родителите вече са наясно, че...

Негативните страни на кърменето

Негативните страни на кърменето

Кои са онези моменти при кърмене, които така болезнено се запечатват в...

Смесеното хранене или т. нар. „включително кърмене“

Смесеното хранене или т. нар. „включително кърмене“

Обикновено, когато става въпрос за кърмене, майките подхождат крайно – или...

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби