С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Родилни петна при кърмачета и малки деца

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Родилни петна при кърмачета и малки деца

Родилните петна при новородени, бебета и малки деца се срещат изключително често. Понякога безобидни, друг път – повод за задълбочени изследвания те имат една обща характеристика: винаги тревожат семейството.

По време на ежедневната ни лекарска работа родителите на деца с родилни петна често ни споделят, че по тази тема липсва информация на български език. Целта на настоящата статия е да започне да попълва липсата и да хвърли повече светлина в тази посока. Темата е много обширна и няма как да изчерпим проблема напълно в рамките на една публикация, затова съм се концентрирал върху най-често срещаните в практиката заболявания и най-честите причини за объркване.

Едва ли има друг дерматологичен проблем, който да е обект на повече народни поверия от родилните петна. Вариантите са многобройни – „Докато бях бременна, настъпих котката и…“; „По време на бременност се стреснах и се докоснах точно в тази част на лицето...“; „Когато бях бременна, извърших (помислих) нещо нередно и…“ – това са само малка част от различните версии, с помощта на които родителите се опитват да си обяснят проблема. В действителност обаче родилните петна обикновено се дължат на аномалии в развитието – клетъчни линии, претърпели мутации по време на деленето си, пораждат популации от клетки, които са с някакъв дефект и/или се размножават по различни от нормалните правила.

От медицинска гледна точка с термина „родилни петна“ обикновено се означават сравнително постоянни промени в цвета на кожата при новородени, бебета и малки деца. Те могат да бъдат с различен цвят в зависимост от вида на пигмента и дълбочината, на която се е натрупал в кожата. Например, ако цветът на петната е в различни оттенъци на кафявото, тогава оцветяването се дължи на натрупване на пигмента меланин и той е разположен в по-повърхностните слоеве на кожата. Ако преобладава сивкавият цвят, тогава вероятно меланинът е разположен по-дълбоко в кожата. Ако петната са розовочервени, те са причинени от натрупване на оксихемоглобин, а дезоксихемоглобинът причинява виолетов или синкав нюанс на цвета.

Хиперпигментните родилни петна се дължат на натрупване на нормалния за кожата меланин. Както споменахме, когато той е разположен по-повърхностно, цветът е в различни оттенъци на кафявото, а когато е по-дълбоко, цветът на петната е сивкав заради физичен феномен при отразяването на светлината, наречен „ефект на Тиндал“. Най-честите промени от този тип са родилни петна тип „мляко с кафе“, заради подобния на напитката цвят. Те представляват само козметичен дефект и са повод за безпокойство, само когато са повече от пет на брой и/или с диаметър над 10 мм, защото тогава е възможно да са симптом на наследствено заболяване. Лечението им е възможно и се извършва чрез дерматологични лазери за лечение на пигментации. За съжаление обаче, повторната поява на петната е сравнително често явление, а самата процедура – не много приятна, поради което е правилно родителите да вземат решение след подробно обсъждане с лекуващия лекар относно предимствата и недостатъците на лечението.

Разбира се, някои видове бенки също са кафяви на цвят и е възможно да бъдат налице още при раждането, или пък да се появят скоро след това. Когато размерите им надхвърлят няколко сантиметра, те биха могли да представляват и по-сериозен проблем, особено в по-късна възраст. Поради тази причина е редно децата с подобни проблеми да бъдат проследявани редовно от дерматолог с опит в дерматоскопията на невуси, или пък в недалечното бъдеще – и от управлявани от лекари устройства, базирани на изкуствен интелект. Когато се открият съмнителни участъц, те трябва своевременно да бъдат отстрани по оперативен път.

Една от най-интересните и същевременно пълни с противоречия теми е тази за червените родилни петна. Техният цвят се определя от пигмента оксихемоглобин, който се намира в клетки, наречени еритроцити, изпълващи кръвоносните съдове на тялото. Най-разпространените червени родилни петна са „сьомговото петно“ (salmon patch), „виненото петно“ (на англ. „port-wine stain“ и на лат. – „Nevus flameus”) и инфантилните хемангиоми. Именно тях ще разгледаме по-подробно в тази статия.

„Сьомговото петно“ представлява всъщност капилярна малформация (увеличаване на броя на най-малките кръвоносни съдове в определен участък от кожата), която се появява още при раждането или скоро след това. Обикновено родителите забелязват бледорозово петно с диаметър няколко сантиметра по лицето, окосмената част на главата и много често – по тила. Този вид родилни петна не са опасни, с времето обикновено не избледняват и не се променят и не изискват задължителна консултация с лекар. Представляват интерес предимно за някои „гледачи и баячи“, които се опитват да предсказват бъдещето на детето по формата на петното.

„Винените петна“ (Nevus flameus) са отново розови на цвят родилни петна, които се появяват при раждането или в бебешка възраст и също са капилярна малформация, при която умножените и разширени капиляри са разположени по-дълбоко в кожата. За разлика обаче от „сьомговите петна“, те са по-големи, разположени са често само от едната страна на лицето или тялото и с възрастта се развиват, като обикновено след пубертета стават по-тъмни, по-навдигнати, а по повърхността им се появява синкави възелчета. Тези петна са повод за задължителна консултация с лекар, защото може да бъдат симптом на промени в други органи на тялото. Лечението им се извършва с дерматологични васкуларни лазери, като в детска възраст най-безопасен и ефективен е т. нар. „Pulsed Dye Laser“ (PDL). Лечението може да започне още в кърмаческа възраст, като се извършва серия от процедури на интервал от 2-3 седмици. Броят на процедурите варира, но при всички условия е над 6. Резултатът от лечението може да бъде пълно изчезване на петното, но в повечето случаи постигаме значително (над 70%) избледняване и се налагат допълнителни процедури през годините, за да поддържаме този ефект. Въпреки недостатъците си, лечението с васкуларни лазери е единствената безопасна и ефективна терапия, която се предлага от съвременната медицина. Към момента на писане на статията в България има пет PDL машини – три в София, една в Пловдив и една в Стара Загора.

Родилни петна при кърмачета и малки деца

Инфантилните хемангиоми или просто „хемангиоми“ са други често срещани червени родилни петна. Те се наблюдават също още при раждане или в кърмаческа възраст, но много скоро след появата си престават да бъдат „петна“ и започват да се навдигат. В зависимост от големината си и дълбочината, на която се намират, хемангиомите са различни видове и винаги са повод за задължителна консултация с лекар. Тяхното биологично поведение следва логиката на фаза на нарастване за седмици или месеци, след което фаза на обратно развитие за месеци или години, като в повечето случаи изчезват към 12-годишна възраст. Проблемите, свързани с хемангиомите, са разнообразни. Когато са дълбоко разположени, те могат да увредят други органи, а когато са само по кожата, могат да кървят често, като дори и да изчезнат, оставят много неестетични белези. Поради това, съгласно препоръките на Американската академия по дерматология, терапията им следва да предотвратява или да овладява живото-застрашаващи усложнения, да предотвратява обезобразяване в следствие на белези, да минимизира психоемоционалния стрес, да избягва терапевтични процедури, които оставят белези, и да предотвратява и/или лекува разязвявания, за да се сведе до минимум рискът от инфекции, болка или белези.

Родилни петна при кърмачета и малки деца

В смисъла на тези препоръки, лечението на хемангиомите трябва да започне максимално рано. Когато са малки и/или плоски и/или разязвени и кървящи, следва да се лекуват с Pulsed Dye Laser (PDL), който е за предпочитане при деца заради своята безопасност и липсата на болка, или с NdYAG лазер, който е болезнен, но въздейства по-дълбоко. Когато хемангиомите са големи или бързо нарастващи, те се лекуват с медикаменти, като добавянето на лазерна терапия скъсява срока на лечението, подобрява оставащия белег и намалява вероятността от странични действия от лекарствата.

Един от най-често срещащите се проблеми в България е, че много често „винените петна“ (Nevus flameus) се определят като хемангиоми и, тъй като не демонстрират бърз растеж, родителите биват съветвани да изчакват години, докато петната изчезнат сами без терапия. В този случай адекватното лечение на този вид родилни петна се забавя, което го прави значително по-трудно, по-слабо ефикасно и по-скъпо. Лазерната терапия на розовочервените родилни петна с Pulsed Dye Laser (PDL) винаги е от помощ, като води до значително намаляване или пълно изчезване на лезиите или до значително намаляване на размера на белега, който остава след изчезването на хемангиомите.

В заключение, макар че настоящата статия не изчерпва проблема с нуждата от информираност по отношение на родилните петна, искрено се надявам тя да бъде от полза за родителите и техните деца. Важно е да се знае, че съвременните медицински технологии за лечение на родилните петна са налични и в България, при това вече от години. Това означава, че пациентите с такъв проблем могат да получат адекватно лечение, и то на цена, много по-ниска от еквивалентната в подобни клиники в Европа или САЩ. Д-р Евгени ХристозовСъщо така бих искал да изкажа огромната си благодарност към нашите пациенти, които разрешиха да използваме техните снимки за публикацията, като по този начин помогнаха и на други хора с подобни проблеми да получат надежда.

Д-р Евгени Христозов

Собственик и главен дерматолог на дерматологични клиники "Lege Artis"- София/Стара Загора. Член и председател на секция "Лазерна дерматология" към Българското дерматологично дружество. Съосновател и член на Управителния съвет на "Сдружение на частнопрактикуващите дерматовенеролози" в България. Член на Американската академия по дерматология, Европейската академия по дерматология и венерология и Европейската асоциация по лазерна дерматология.
 

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Родилни петна при кърмачета и малки деца”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Развитие"

Полезни съвети за спокойни празници с бебе :)

Полезни съвети за спокойни празници с бебе :)

Коледа е! Очакваш гости, в дома ти цари уют, а в душата се стават вълшебства....

Шумно дишане

Шумно дишане

Шумно дишане - на какво може да се дължи това?

Първи симптоми на настинка и грип при бебето - бързи мерки

Първи симптоми на настинка и грип при бебето - бързи мерки

Спомняш ли си последния път, когато остана в леглото, повалена от грипа? А...

Първи прегледи на бебето

Първи прегледи на бебето

Още докато си в родилното отделение, неонатолозите проследяват развитието на...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби