С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Какво трябва да знае детето по време на хранене?

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Когато детето порасне достатъчно и свикне да се храни само, идва време за нов урок. То трябва да разбере, че както докато играе, така и по време на хранене, има определени правила, които се налага да спазва.

Дете и хранене

Преди да похапне, детето трябва да се научи да изпълнява някои хигиенни норми. Например, че след игра не бива да се яде с неизмити ръце или че на масата се сяда в приличен вид. Дрешките да са чисти, не се носи шапка, не е препоръчително по време на хранене да е облечено по пижама или по халат за баня. Детето трябва да знае, че към храната се подхожда с уважение. Колкото и да му е мъчно, то трябва да остави за момент играчките и книжките, тъй като те нямат място на трапезата. Преди хранене е добре да заеме и правилна стойка – столът да е плътно до масата, лактите са прибрани към тялото, стои се изправен, а не прегърбен.

Основните правила, които детето трябва да знае на масата, идват със самото хранене.

Ето и някои от тях:


 • Докато се храним, не се вика, а се говори тихо и спокойно.
   
 • Дъвче се със затворена уста, не се мляска или сърба.
   
 • Не се хлопа с приборите по чинията и не се рови в храната.
   
 • Яде се бавно, не е възпитано да се тъпче и складира храна в бузите.
   
 • Месото/пицата или друго подобно ястие се реже на малки парчета постепенно, а не наведнъж.
   
 • Сокът не трябва да се изпива на един дъх.
   
 • Не е правилно да се облизват нито приборите, нито пръстите след хранене.
   
 • Внимавайте да не разглезите детето си или да възпитате в него егоизъм, като му разрешите да не се съобразява с другите и да подбира от масата само храната, която отговаря на собствените му предпочитания.
   
 • По време на хранене не се става от масата, освен ако не е нещо наложително.

Запознайте детето с основните прибори за хранене и начинът, по който те се сервират, държат и използват. 

Ножът стои отдясно на чинията, вилицата – отляво, а ако има и лъжица, то тя е отдясно на ножа. Той се държи с дясната ръка и си партнира с вилицата в лявата. Когато се приключи с рязането, вилицата заема позицията на ножа, а острият прибор остава подпрян на ръба на чинията.

Понякога се налага употребата на няколко вида прибори. За да не затормозявате детето с отделните вариации, просто му обяснете, че най-външните са с предимство и се ползват първи. Накрая приборите се поставят успоредно един до друг в чинията.

Вкъщи може да позволявате на детето си някои волности на масата, но в ресторанта то трябва да знае и спазва етикета на хранене. Към основните правила се прибавят и някои нови.

В ресторанта не е прието хлябът да се троши на залъци и да се дроби в супата, нито да се топи в соса на салатата.

Дъвките не се лепят по чиниите или пепелника, а салфетката е пръв помощник, когато нещо се обърка, като след употреба тя се оставя до чинията. Рибата и печеното пиле могат да се ядат с ръце, но за останалите ястия се използват дадените прибори.

Давайте пример на детето си, като му показвате как е прието да се прави. Нека малките кавалери видят, че ще е тяхна задача да отворят вратата на дамата, да й помогнат при свалянето на палтото и да дръпнат стола й.

Не очаквайте детето да научи всички правила наведнъж, затова бъдете търпеливи. Покажете основното под формата на игра или приказка, за да го възприеме по-лесно.

Не пестете похвалите, когато видите, че се справя добре. Важно е, докато се учи, детето да се чувства спокойно - не като на изпит. В противен случай има опасност от загуба на апетит и други смущения.

Все пак храненето трябва да е преди всичко един малък празник за организма.
 
 

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

Коментари

Коментари за “Какво трябва да знае детето по време на хранене?”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Възпитание"

5 незаменими правила за приспиване на плачещи новородени

5 незаменими правила за приспиване на плачещи новородени

Всички сме чели и чували, че майките умеят да различават плача на бебетата –...

Разходка в дъжда с дете

Разходка в дъжда с дете

Нека да вали! Точно така – нали затова е есен! А какво по-приятно време за...

На какво се смеят бебетата?

На какво се смеят бебетата?

Чувството за хумор не е заложено генетично, то се научава. Мама и таткото...

Да научим детето да ползва гърне

Да научим детето да ползва гърне

Дори и досега да си удряла на камък с обучението на детето ти да ползва гърне,...

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби