С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Първи стъпки за здрави зъбки

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Първи стъпки за здрави зъбки

Още с появата на първите зъбчета на малкото започват и грижите за тях. Създай отсега полезни навици, за да бъдат винаги здрави и хубави.

Издайнически признаци

Преди появата на първото зъбче има предвестници, които могат да ти подскажат, че скоро ще се появи. Най-често се получава малка твърда подутина върху венеца и сърбеж, който кара детето постоянно да слага нещо в устата си и да чешa въпросното място. Можеш да забележиш и повишено слюноотделяне, което е свързано с прехода към приемане на твърди храни.

Често пробивът на зъбките е съпроводен и с безпокойство, отпадналост, нарушен сън, висока температура, обриви. Важно е да изясниш (след консултация със специалист) дали във вашия случай симптомите се дължат на това.

Млечните „герои“

Млечните зъби са 20 на брой. Делят се на резци, кучешки и кътници и се отличават по цвят и вид – по-синкави са, с по-малък размер и различна форма. Освен това млечните зъбки са с гладка повърхност. Резците са по 4 отгоре и отдолу и са най-малките зъбчета. До тях са кучешките зъби с форма на копие. Първите и вторите кътници са еднакво големи със заоблени връхчета.

Срокове на поникване

Четирите предни зъба се появяват между 6-ия месец и годинката (първо долните, а после и горните).

След това пробиват страничните резци на горната и долната челюст. Така в началото на втората година от живота си детето има 8 зъба.

Два-три месеца по-късно се появяват първите временни молари, след тях – кучешките зъби и накрая – вторите временни молари (около 2,5 – 3 г.). Но не е задължително нещата да се случат именно в този ред – понякога зъбките поникват в разбъркан ред или се появяват по няколко наведнъж.

Под влиянието на различни фактори млечните зъби може да имат кафеникав оттенък или да пораснат слепени един за друг, но тези проблеми изчезват с появата на постоянните зъбки.

До края на годинката трябва да направите първото си посещение при зъболекаря. Ако до навършването на 1,5 г. детето няма нито едно зъбче, по преценка на стоматолога се прави панорамна снимка на челюстта, за да се види дали има зъбни зародиши.

Съвети за добра хигиена

Първи стъпки за здрави зъбки

Правилната грижа за зъбките в първите години от живота на детето е решаваща за по-нататъшното им състояние. Още преди да пробие първото зъбче, трябва да започнеш с профилактиката (като не допускаш малкото да заспива с шишето, например).

До навършването на 3-годишна възраст то ще има нужда от твоята помощ при миенето с четка и паста. Насърчавай го постепенно да се справя самостоятелно. За да не се чувства като на изпит, включи се и ти, като заедно миете зъбите пред огледалото.

Много важен в тази възраст е родителският ти пример. Покажи му точно как става: слагаш малко паста върху четката (достатъчно е количество колкото грахово зърно) и разтриваш с въртеливи движения. Макар детската паста да е безопасна и съобразена с възрастта на малкото, не му позволявай да я гълта. Ако все пак се случи, не се тревожи (производителите са предвили тези ситуации:).

Накрая изплакнете устата с малко вода и сте готови. Необходимо е да повтаряте процедурата поне два пъти дневно – сутрин и вечер (след хранене). Превърнете този всекидневен ритуал в игра, а не в досадно задължение.

Здрави зъбки от самото начало с пастите за зъби Nenedent®

Децата се нуждаят от специална паста за зъби, която да отговаря на техните особени изисквания. Пастите за зъби Nenedent® защитават зъбите от образуване на кариес и са разработени специално за млечните зъби (с/без флуорид).

  • nenedent® baby - комплект за приучване към грижа за първите зъбки на бебето

 

nenedent® baby - комплект за приучване към грижа за първите зъбки на бебето

За лесно измиване на първите зъбки с четка-напръстник.  Съдържа 13% ксилитол, който потиска образуването на кариеси. Без флуорид.

След навършване на 2 години 

  • nenedent® - Детска паста за зъби без флуорид, съдържаща 13% ксилитол, който потиска образуването на кариеси (за деца до 4 г.)

 

nenedent® - Детска паста за зъби без флуорид, съдържаща 13% ксилитол, който потиска образуването на кариеси

За деца, които вече приемат достатъчно флуорид в таблетна форма и все още не могат да плюят съзнателно.

 

  • nenedent® - Детска паста за зъби с флуорид (за деца над 4 г.)

 

Съдържа 500ррт флуорид.  Съдържа 13% ксилитол, който потиска образуването на кариеси.
Тройната защита срещу кариес:  Флуорид, Ксилитол и Силикагел.

През септември и октомври немската паста за зъби nenedent® с флоурид – за деца над 4 г. е на промоция 1+1.

Търсете в аптечната мрежа.

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Първи стъпки за здрави зъбки”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Възпитание"

Полезни съвети за хранене на бебето

Полезни съвети за хранене на бебето

Храненето на бебето може да се окаже истинско предизвикателство – както за...

Как да преоблечем бебето?!

Как да преоблечем бебето?!

Бебетата никак не обичат ритуала на преобличането и ако дрешките са малко...

Правилната реч и бебето

Правилната реч и бебето - не спирай да му говориш...

Пътят до първите думички започва веднага след раждането. За да чуеш...

Защо децата се будят през нощта?

Защо децата се будят през нощта?

Не съществува универсална рецепта как да накарате детето да спи непробудно....


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби